Ware Aard etappe 4

12 augustus
t/m
25 september
2016

AUTHENTICITEIT OORSPRONKELIJKHEID WAARACHTIGHEID

Van maart tot september 2016 is er een bijzondere expositie te zien bij galerie Espace Enny in Laag-Keppel. Er is namelijk voor de vorm van een tentoonstellingenreeks gekozen. In vier etappes wordt werk van ruim vijftien kunstenaars getoond.

In deze laatste etappe een overzicht met werk van alle deelnemende kunstenaars
Carina Ellemers, Barbara Broekman, Emmy Bergsma, Hannah Vosseberg, Julius Thissen, Reinoud van Vught, Karin Bos, Edith Meijering, Karola Pezarro, Ronald Zuurmond, Sophia Janatti, Harry Vandevliet, André Geertse, Elsbeth Ciesluk, Daniela Schwabe en Onno Broeksma.

Er zal geen ‘echte’ opening zijn, mede omdat veel kunstenaars nu op vakantie zijn. Maar op 25 september om 15.00 uur wordt de vierde ronde van Ware Aard, en daarmee de hele expositie, afgesloten met een feestelijke finissage. Enny en Frans Verhey nodigen u van harte uit daarbij aanwezig te zijn. Vóór die tijd zijn jullie natuurlijk ook van harte welkom. De boekjes over Ware Aard – met daarin werk van en korte teksten over alle exposerende kunstenaars – liggen voor jullie klaar, en een kop koffie of thee is zo gezet.

Download hier de uitnodiging

Hoe bedenk je de titel voor een nieuwe expositie? Als het om één kunstenaar, stroming of thema gaat, valt die taak vaak nog wel mee. Maar wat als je, zoals wij, een expositie op aan het zetten bent met werk van zestien onderling zeer diverse kunstenaars?

Het idee voor de expositie was al duidelijk: drie etappes met werk van telkens vijf à zes kunstenaars. In een afsluitende vierde ronde is er tenminste één werk van elk van hen te zien. De kunstenaars zijn onderling divers en hebben een duidelijke stijl die niet te verwarren is met die van een ander, maar tegelijkertijd zijn er ook overeenkomsten te zien. Stelt u zich voor: dit schilderij is heel anders dan dat ernaast, maar verderop hangt een tekening die er overeenkomsten mee vertoont. Die verschillen en gelijkenissen mag u als bezoeker vervolgens zelf onderzoeken. Leidende begrippen voor de kunstenaarskeuze: uniciteit – authenticiteit – oorspronkelijkheid – waarachtigheid. En toen viel opeens de naam die perfect in het geheel klikte: Ware Aard.

De ware aard heeft te maken met een staat die bereikt is, maar evengoed met ontwikkeling, met achtergrond en ervaringen; het ware gezicht toont zich immers niet direct. Adriaan de Regt – de ene helft van het duo – bedacht het concept voor de tentoonstelling. Veel van de kunstenaars die hij uitnodigde kende hij uit zijn Zeeuwse tijd, of van toen hij directeur van het Stedelijk Museum in Zwolle was. Galeriehouder Enny Verhey – de andere helft – bracht ook haar achtergrond mee: ze koos bijvoorbeeld voor een aantal kunstenaars die ze kende uit haar tijd als manager KunstZaken bij Delta Lloyd.

De keuze is ruim, en bovendien zeer divers. Naast kunstenaars die inmiddels wel ervaren rotten mogen heten, is er genoeg ruimte voor jongere vakbroeders en -zusters, die soms vrij recent afgestudeerd zijn. Bij de eerste groep zie je werk dat al behoorlijk uitgekristalliseerd is tot de ware aard, en bij de tweede is vaak nog een zoektocht te zien. Dat is geen waardeoordeel: beide laten namelijk een boeiende ontwikkeling zien. Eén overeenkomst kunnen we u al verklappen: de constant hoge kwaliteit.

Van de tentoonstellingenreeks is een boekje verschenen, deze kunt u meenemen na een bezoek aan de galerie. De teksten uit het boekje gaan over de kunstenaars en zijn gebaseerd op de openingsspeeches van Adriaan de Regt.