Soundscape II

28 juni
t/m
27 september
2015

Voor de tweede keer organiseert Carel Lanters een tentoonstelling bij Espace Enny in Laag Keppel onder de naam Soundscape. Soundscape is een fenomeen uit de beeldende kunst en de geluidskunst, waarbij de geluiden uit de omgeving betrokken worden in een kunstwerk, zowel visueel als akoestisch. Lanters nodigde acht collega kunstenaars uit om voor zowel de tuin als de galerieruimte geluidsobjecten en installaties te maken en/of te kiezen uit hun oevre. Bij de één zal dat specifiek geluid aanleiding zijn om tot een vormentaal te komen, bij de ander zal het beperkt worden tot een zwijgende foto of tekening welke geluid suggereert. Ook is het mogelijk om een vorm om te zetten in geluid. Het belooft een bijzondere tentoonstelling te worden waar veel te zien, te horen en te ervaren zal zijn. Tijdens de opening en ook op verschillende andere momenten, die zullen worden aangekondigd op de site van de galerie, worden meerdere performances uitgevoerd.

Op de laatste zondag van de tentoonstelling vindt in de middag een performance plaats door Harmjan Roels. DIT WIL JE NIET MISSEN!!!

In deze tentoonstelling zijn werken te zien van Carel Lanters, Lee Eun Young, Jeroen Huisman, Nico Schulte, Jochem Esser, Harmjan Roeles, Gijs Verhoofstad, Raymond Boekelder en Jeroen van Westen.

Op zondag 28 juni om 15.00 uur werd de tentoonstelling geopend door Armeno Alberts (geluidskunstenaar, componist, musicus, radio-programmamaker Ars Acustica).

Tijdens de opening werd een performance gegeven door Jeroen van Westen en Michael Pestel. Bekijk hier de performance

Soundscape II bestaat uit beelden, tekeningen, schilderingen en installaties waarbij de wisselwerking tussen beeld en geluid in directe relatie tot de omgeving centraal staat. De tuin, het landschap, de oude IJssel, de geschiedenis. De galerie en de tuin zijn deze periode het domein van de kunstenaars.

Download hier de uitnodiging

Jeroen Huisman (1964) •  www.jeroenhuisman.com
Huisman is gefascineerd door de ‘complexiteit van het kleine’. Tegenwoordig onderzoekt hij de gevoeligheid van de zintuigelijke waarneming tijdens stadswandelingen waarbij hij zich concentreert op stedelijke overblijfselen door middel van macro fotografie en audio opnamen. Huisman richt zich hierbij op dingen die tot stilstand lijken te zijn gekomen maar die nog allerlei onvoorziene ervaringen herbergen. Sinds 2013 maakt hij ook installaties.

Raymond Boekelder • www.bloggen.be/boekelder
Boekelder tekent of schildert de mens als object. Hij heeft inmiddels een oeuvre opgebouwd van realistische verstilde kunst waar vorm en inhoud dicht bij elkaar liggen. De laatste tijd gunt hij zichzelf wat meer ruimte voor het experimentele. Terugkerend voorwerp daarin is een toeter die symbool staat voor communicatie. Boekelder zegt: “Ik zoek naar inzichten tussen de kunstmatige werelden van object en mens. Ik probeer bijvoorbeeld een natuurlijke overgang te vinden tussen een toeter en een hoofd. Ook maak ik geregeld gebruik van de kracht van de herhaling. Het is fascinerend welke inzichten het geeft”. Voor deze tentoonstelling heeft Boekelder een selectie gemaakt van werken die geluid suggereren, bestaande uit tekeningen, een schilderij en een video.

Harmjan Roeles (1961) • www.harmjanroeles.blogspot.nl
Niet in staat zich aan één discipline te binden is het werk van Harmjan Roeles gaan bestaan uit van alles en nog wat:  Dingen, foto’s, installaties, tekeningen, performance, contrabasspel en verf bijvoorbeeld. Veel van de werken zijn aanzetten tot nooit gemaakte beelden. Het werk parodieert, en stelt vragen bij hoe wij kijken, denken en formuleren. Wild rondkijkend en van de hak op de tak springend ontstaat dit oeuvre van niets.

Carel Lanters (1955) • www.clanters.blogspot.nl
Studeerde af aan de AKI Enschede “toonbeelden”; geluidsobjecten. Na vele omzwervingen in het publieke domein, waarin hij ca 25 beelden realiseerde, is hij een hernieuwd onderzoek gestart naar de wisselwerking van beeld en geluid. Voor soundscape II maakte Lanters enkele reconstructies van vroege werken, aangevuld met nieuwe inzichten.

Nico Schulte (1949) • www.nicoschulte.blogspot.nl
Zowel binnen als buiten het kunstcircuit voert Nico Schulte installaties uit (in situ) op het raakvlak van kunst, natuur en techniek in de vorm van tekenmachines, akoestische ruimten, lichtprojecten, organische radio’s, galvanische energievelden, zingende planten, illusieprojecten, camera obscura’s en perpetuum mobiles. Illustratief voor zijn beeldende werk zijn de Organic Radio’s, waarbij de normale componenten, zoals weerstanden en condensators uit radio-ontvangers vervangen zijn door allerlei organische materialen met ongeveer dezelfde elektrische waarden.

Jochem Esser (1988) • www.jochemesser.com
Jochem Esser onderzoekt met het werk Vibes & Margin 02 de relatie tussen materiaal, techniek, energie en de invloed hiervan op onze zintuigelijke ervaring. De betekenis van de grens tussen zien en horen heeft niet alleen te maken met onze fysieke aspecten, maar ook met de reflectie op de wereld. Het laten zien van geluid, het laten voelen van kleur, of het horen van geur zijn ervaringen waarbij de wereld zoals wij die kennen wordt uitgedaagd. De brug tussen werelden die wij niet kunnen waarnemen, is voor de kunstenaar (al dan niet met technische hulpmiddelen) een uitdaging om weer te geven. Niet alleen laat Esser een overslag zien tussen werelden, maar door de keuze van materiaal en ruimtegebruik ook een esthetische schoonheid die zelfs een technisch ongeoefend oog kan waarnemen.

Lee Eun Young (1954) • www.leeeunyoung111.blogspot.nl
Eun Young werkt veelal in gemengde techniek op verschillende ondergronden waaronder diverse soorten papier, acrylplaat en glas. Ze maakt tekeningen, grafiek, collages, assemblages, mozaïeken en boekobjecten. Ook kan haar beeldend werk de vorm aannemen van sieraad, kleding- en meubelstuk. In haar composities gebruikt Eun Young symbolen en relicten uit de oosterse- en westerse cultuur zoals geisha en crusifix. Hierbij put ze uit haar persoonlijke verzameling van curiosa en kunst en kiest soms ook inspiratiebronnen uit officiële archieven en museumcollecties. In haar grafiek gebruikt ze onder andere zelfportretten en historische foto’s. Voor tal van situaties ontwikkelde zij performances waarbij ook het element geluid sterk aanwezig is.

Gijs Verhoofstad (1983) • www.gijsverhoofstad.nl
De kunstwerken van Verhoofstad zijn gebaseerd op zijn eigen persoonlijke context en concrete ervaringen, maar ook op het gevoel dat daaraan voorbij gaat. Hij gebruikt vergankelijkheid als scheppende kracht. Vernietiging brengt een wereld van nieuwe en verrassende mogelijkheden. Voor hem is het van groot belang om in het maakproces onderdeel van deze vergankelijkheid te zijn. Één van de voorwaarden die hij stelt aan zijn kunstwerken is dat ze, net zoals bijvoorbeeld religie, een intense ervaring bewerkstelligen. Zijn werk dient voorbij te gaan aan complexe theorieën en abstracte begrippen, zodat ze toegankelijk worden, het onbewuste raken en zo de toeschouwer beroeren. Hij gebruikt zijn kunstwerken als een expressiemiddel voor gedachten die te complex zijn om te begrijpen. In die context zijn ze een spiegel van zijn geest.

Jeroen van Westen (1955) • www.jeroenvanwesten.nl
Het landschap is het resultaat van de interactie tussen natuur en cultuur, het is ons externe geheugen. Zonder herinnering kun je geen nieuwe wegen bewandelen. Vanuit deze gedachten werkt Jeroen van Westen mee aan transformaties van het landschap die in zijn waarneming veranderingen in de verhouding tussen natuur en cultuur betreffen. Geluid is een belangrijk deel van het zintuiglijk beleven van een landschap, maar ook vluchtig. In soundscapes kunnen ‘oude’ geluiden, herinneringen, mengen met nieuwe geluiden: een toekomstig landschap.