Frans Verheij in beeld

10 maart
t/m
21 april
2013

De tentoonstelling Frans Verheij in Beeld was de eerste van de reeks uitnodigende tentoonstellingen in 2013. Na een aantal jaren in zijn atelier, naast de galerie, geschilderd te hebben exposeerde Frans Verheij voor het eerst zijn schilderijen. Hij had voor deze gelegenheid Arjan van Arendonk en Carel Lanters uitgenodigd om mee te exposeren. Dit heeft geleid tot een verrassende tentoonstelling. De feestelijke opening was zondagmiddag 10 maart om 15.00 uur.

Frans Verheij heeft een liefde voor olieverf. Zijn schilderijen zijn opgebouwd uit vele dunne lagen verf en krijgen daardoor een niet te definiëren uitstraling. Al een aantal jaren schildert Frans Verheij aan een serie met de Oude IJssel als onderwerp. De rivier en haar omgeving is in alle seizoenen een voortdurende bron van inspiratie. Water, lucht, en mist opgebouwd uit vele lagen grijzen.

Arjan van Arendonk gebruikt geen wit doek, maar prefereert industrieel bedrukte stoffen als ondergrond voor zijn acrylschilderijen. Hij brengt een nieuwe ordening aan door het bestaande patroon te ontregelen. Elementen worden verwijderd of juist toegevoegd. Nieuw is het gebruik van silicone en het borduurwerk, waarmee Arjan van Arendonk een enkel element uit het patroon transformeert tot een plastische vorm.

Carel Lanters is zich tijdens zijn opleiding gaan oriënteren op beeld en geluid sculpturen. Hij begon met zogenaamde geluidsmaskers; maskers van zijn gezicht waaraan een instrument was verbonden of met een aangebouwde klankruimte waarin hij een mondharp kon bespelen. Deze objecten zijn, behalve enkele afbeeldingen, verdwenen. Heel recent heeft Carel de draad van de maskers weer opgepakt en worden er weer geluidsmaskers gemaakt. Weliswaar zonder geluid maar met de suggestie ervan. Pronounceables worden ze genoemd. Uitspraken die een vaste vorm krijgen. Vanwege de nieuwe en schone afvormtechniek kan Lanters snel en simpel een algenaat-mal maken. U kunt van uw eigen gezicht of van een ander een masker laten maken met een toevoeging van een voor u of hen bijzondere vorm.