Enny en Eté

25 juli
t/m
16 september
2010

Zomerse tentoonstelling met de kunstenaars: Juane Xue, Lee Eun Young, Riette Wanders, Simone Houtman en Jochem op ten Noort. Enny en Été is een jaarlijks terugkerende zomertentoonstelling waarbij nieuwkomende kunstenaars worden geïntroduceerd. Dit jaar waren dat schilderijen van Simone Houtman en Jochem op ten Noort.

Simone Houtman wil graag dat de kijker bij haar werk niet precies weet waar hij is of wat hij ziet. Haar schilderijen ademen een zekere spanning, suspense uit. Er is iets gebeurd of gaat gebeuren, maar wat dat is wordt niet zichtbaar. Inspiratie leveren filmbeelden, stills, eigen foto’s of foto’s uit de krant. Vluchtigheid van filmbeelden en krantenfoto’s worden bevroren in de stilte van haar schilderijen. Ze heeft een voorkeur voor lege straten en ‘ouderwetse’ interieurs. ‘Op mijn schilderijen zien we een situatie waar vaak één persoon in een interieur iets onbestemds doet. We kijken door een raam naar binnen en voelen ons een beetje voyeur’.

Jochem op ten Noort heeft een geheel eigen werkwijze en prepareert zijn eigen doeken vanaf het opspannen van het canvas. Daarna brengt hij meerdere verflagen aan die elkaar overlappen van licht naar donker. Daarna brengt hij een ‘ondertekening’ aan die in een keer goed moet zijn. Hulpmiddelen helpen ten dele maar de grootste gedeeltes worden met een ‘eigen handschrift’ opgebracht. Daarna wordt de tekening afgemaakt met een klein penseeltje. Tape helpt erbij horizontale of verticale delen af te plakken. De opbouw in gelaagdheid levert een geheel eigen spanningsveld op.