Barbara Broekman solo

14 augustus
t/m
25 oktober
2011

In deze tentoonstelling stond het nieuwe werk van Barbara Broekman, de serie Goed en Kwaad, centraal. Broekman is een kunstenaar van monumentale werken, diepe kleuren, diverse textiele technieken en universele emoties. Geen tegenstelling zo subjectief als Goed versus Kwaad, Broekman heeft háár oordeel vertaald naar o.a. Jacquard geweven doeken en digitaal geprinte tapijten.

Aan het nieuwe werk van Broekman liggen twee collages ten grondslag, die respectievelijk staan voor Goed en Kwaad. In de collages zijn fragmenten uit schilderijen van Barokke meesters verwerkt, die de mythen en sagen verbeelden uit de Klassieke Oudheid. Deze collages zijn vervolgens gescand, digitaal bewerkt en uitvergroot, waardoor het beeld uit elkaar valt in pixels. Aan de beschouwer om te oordelen of emoties als woede, afgunst, maar ook liefde en vreugde en de handelingen die ze uitlokken nog herkenbaar zijn.

Tijdens deze solotentoonstelling zullen naast de serie Goed en Kwaad onder andere ook werken te zien zijn uit de series On Victorian and Oriental Women en Faith. Met de ene reeks stelt Broekman vragen over de werkelijke vrijheid van de vrouw. Ze roept deze op aan de hand van uitvergrote fragmenten uit schilderijen van de 19e en begin 20e eeuw, die ze rijkelijk heeft ‘beschilderd’ met textielwerk Met de andere reeks toont Broekman berusting. De serie Faith is gebaseerd op krantenfoto’s die zowel de tragiek als schoonheid van gebeurtenissen laten zien. De beelden zijn geabstraheerd en teruggebracht naar geometrische patronen, en vervolgens ‘vertaald’ naar textiel. Wat overblijft zijn verstilde weergaves, zacht maar abstract, van berusting in het lot van het leven.

Over Atelier Barbara Broekman
Prikkelen, verleiden en uitdagen tot kijken: dat is wat Barbara Broekman (1955) met haar werk beoogt. Sinds 1982 bouwt Broekman aan een eigenzinnig oeuvre. Ze volgde de specialisatie Textiel Monumentaal op de Rietveld Academie en het Master of Arts programma aan het California College of the Arts in Berkely (USA). Haar monumentale werken worden uitgevoerd in zeer diverse (vaak alledaagse) materialen. Voor de uitvoering ervan werkt Broekman vaak samen met bedrijven in Spanje, India, China en Polen die zich hebben gespecialiseerd in ambachtelijke technieken. Uit haar onderwerpen en materiaalgebruik spreekt een grote fascinatie voor de scheppende kracht van de mens. De handmatige en ambachtelijke uitvoering is van essentieel belang voor het werk: de tijd en arbeid die ervoor nodig is, geeft het werk een organisch en doorleefd karakter. De traagheid in de totstandkoming van het werk is tevens een stellingname tegen de snelheid en hoeveelheid waarmee alle informatie tot ons komt in de huidige tijd. Het werk van Barbara Broekman is vertegenwoordigd in de vaste collectie van het Stedelijk Museum van Amsterdam, het Textielmuseum in Tilburg en in diverse grote bedrijfscollecties. Ook ontwikkelt zij werk in opdracht voor diverse ministeries, gemeenten, bedrijven en particulieren.