Home » Kunstenaars » Barbara Broekman

Barbara Broekman

In haar werk stuurt Barbara Broekman (1955) aan op een rechtstreekse con- frontatie met de zintuigen. Het grote formaat, de diepe kleuren, de suggestie van beweging en de tastbaarheid van het materiaal roepen een sensuele ervaring op. Prikkelen, verleiden en uitdagen tot kijken: dat is wat Broekman met haar werk beoogt.

Barbara Broekman bouwt sinds 1982 aan een eigenzinnig oeuvre. Ze volgde de specialisatie Textiel Monumentaal op de Rietveld Academie en het Master of Arts programma aan het California College of the Arts in Berkely (USA). Haar monumentale werken worden uitgevoerd in zeer diverse (vaak alledaagse) materialen. Voor de uitvoering ervan werkt Broekman vaak samen met bedrijven in Spanje, India, China en Polen die zich hebben gespecialiseerd in ambachtelijke technieken.

In haar werk onderzoekt Broekman formele principes en technische mogelijkheden. Ze snijdt daarbij onderwerpen aan waar wij tegen aan lopen in het dagelijkse bestaan, zoals liefde, dood, geboorte, verlies en de verhouding tussen de seksen. Zij spiegelt haar persoonlijke ervaringen en interesses aan deze universele emoties en thema’s. Dit komt ook tot uiting in haar werkwijze: foto’s die ze verzameld in haar persoonlijke archief worden verweven met beeldmateriaal afkomstig uit de hogere kunsten, wetenschap en de massa cultuur.

Uit haar onderwerpen en materiaalgebruik spreekt een grote fascinatie voor de scheppende kracht van de mens. De handmatige en ambachtelijke uitvoering is van essentieel belang voor het werk: de tijd en arbeid die ervoor nodig is, geeft het werk een organisch en doorleefd karakter. De traagheid in de totstandkoming van het werk is tevens een stellingname tegen de snelheid en hoeveelheid waarmee alle informatie tot ons komt in de huidige tijd.

Voor meer informatie of werk, kijk dan op www.barbarabroekman.nl« Terug naar het overzicht

Espace Enny  |  Dorpsstraat 14  |  6998 AB Laag Keppel  |  0314 381808  |  [email protected]  |  www.espaceenny.nl