Home » Kunstenaars » Arjan van Arendonk

Arjan van Arendonk

Arjan van Arendonk is in 1957 geboren in Waalwijk. Hij heeft zijn opleiding genoten aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving.

Van Arendonk gebruikt geen wit doek, maar geeft de voorkeur aan industrieel bedrukte stoffen als ondergrond voor zijn acrylschilderijen. Hij beschilderd voornamelijk stoffen met bloempatronen, maar ook dieren- of vruchtenpatronen. De tegenstelling tussen uniciteit en het massaproduct loopt als een rode draad door zijn werk. Hij beperkt zich tot het aanbrengen van een nieuwe ordening door stoffen te combineren en door dessins gedeeltelijk af te dekken met één kleur. Het repeterende patroon van de motieven op de stof boeit hem. Door zijn persoonlijke verftoets, die nooit exact hetzelfde is, onderbreekt hij de regelmaat in het patroon. Hierdoor ontstaat een geheel eigen spel tussen de industrieel vervaardigde stoffen en de originaliteit van de handeling van de kunstenaar. Een uniek schilderij wat ontstaan is uit een massaproduct geeft het autonome karakter van zijn werk aan.  

Van Arendonk over zijn werk: "Het vertrekpunt is weliswaar steeds zo'n bestaand stoffenpatroon, maar uiteindelijk kunnen mijn schilderijen raakvlakken vertonen met werk van andere kunstenaars, of daar zelfs direct naar verwijzen". "Ik probeer de ordening van de stof, een eindeloze herhaling van een patroon, aan te tasten en het doek opnieuw te rangschikken en te vereenvoudigen. Wat voor de één ordening is, kan voor de ander chaos betekenen. Ordenen is een relatief begrip, maar de belangrijkste bezigheid van de mens".

Voor meer informatie of werk, kijk dan op www.arjanvanarendonk.nl« Terug naar het overzicht

Espace Enny  |  Dorpsstraat 14  |  6998 AB Laag Keppel  |  0314 381808  |  [email protected]  |  www.espaceenny.nl