Home » Kunstenaars » Gerdien Kroes

Gerdien Kroes

Gerdien Kroes is in 1963 geboren in Arnhem en is in 1986 afgestudeerd aan ArtEZ, hogeschool voor de kunsten in Arnhem. Ontving in 1988 een startstipendium van het Fonds voor Beeldende Kunsten en in 1995 en 2000 een basisstipendium. Sinds 1987 schildert en tekent Gerdien.

De schilderijen  van Gerdien Kroes worden bevolkt door menselijke en dierlijke figuren. Meestal is er op een schilderij één figuur te zien, centraal geplaatst in een summier aangegeven landschap of ruimte. Het zijn geen portretten van in werkelijkheid bestaande personen of dieren. Deze behoren toe aan een andere, geschilderde wereld. Toch hebben de figuren een eigen karakter en is er iets af te lezen over de toestand waarin zij verkeren. Op sommige schilderijen zijn er meer figuren te zien. Het is onduidelijk wat de relatie van de figuren ten opzichte van elkaar is. Soms zijn ze alleen maar aanwezig, een andere keer zijn ze in beweging of bezig met een handeling. Elk figuur heeft specifieke kenmerken qua lichaamsbouw en verschijning. Soms maken ze een wat slungelige en ongemakkelijke indruk.

De schilderijen vertellen geen verhaal. De bijna onmogelijkheid iets bloot te leggen van het wezen en karakter van mens of dier is het belangrijkste uitgangspunt. Hoewel het er niet om gaat ze natuurgetrouw weer te geven is het de bedoeling van de kunstenaar de figuren zo geloofwaardig mogelijk te schilderen, zodat het voor de toeschouwer mogelijk wordt zich in te leven in het schilderij. De figuren behoren tot een andere, geschilderde wereld, maar zij maken toch iets voelbaar van de intensiteit van een echt levend wezen. Hun eigenschappen zijn ontleend aan de werkelijkheid.« Terug naar het overzicht

Espace Enny  |  Dorpsstraat 14  |  6998 AB Laag Keppel  |  0314 381808  |  info@espaceenny.nl  |  www.espaceenny.nl